Wat is Solana?

Crypto

Solana (SOL) is een gedecentraliseerd computerplatform voor het uitvoeren van slimme contracten, vergelijkbaar met Ethereum. Dankzij innovatieve ideeën zoals de combinatie van Proof of Stake en Proof of History kan het systeem tot 50.000 transacties per seconde uitvoeren tegen extreem lage tarieven en wordt het daarom beschouwd als een sterke concurrent van Ethereum.

Wat is het doel van Solana?

Alle blockchains en vergelijkbare gedecentraliseerde cryptosystemen moeten omgaan met de best mogelijke oplossing voor een “trilemma” (figuur hieronder). De platforms moeten tegelijkertijd decentraal, veilig en schaalbaar zijn. Meestal gaat het optimaliseren van een systeem voor twee van deze factoren gepaard met het negeren van het derde aspect. In het geval van Bitcoin en Ethereum zijn bijvoorbeeld decentralisatie en beveiliging zeer uitgesproken, maar de systemen zijn relatief traag en individuele transacties zijn duur. Met andere woorden: de netwerken zijn (momenteel) slechts in zeer beperkte mate schaalbaar.

mate schaalbaar. De ontwikkelaars achter Solana beweren de compatibiliteit van de drie aspecten beter te hebben gemaakt dan welke andere blockchain dan ook. Hoewel het systeem al meer dan 50.000 transacties per seconde aankan, moet het platform absoluut gedecentraliseerd en veilig zijn. In de toekomst zou de limiet kunnen oplopen tot enkele 100.000 transacties per seconde. Elke 400 milliseconden worden er nieuwe blokken in de blockchain gemaakt. Solana is daarom zeer geschikt als basis voor DApps (decentrale applicaties) zoals decentrale exchanges (DEX).

De programmeertaal van Solana’s slimme contracten, zoals die van Ethereum bijvoorbeeld, is “turing-compleet” en zou daarom in de toekomst de uitvoering van complexere logische programma’s mogelijk kunnen maken. Solana’s benadering van het verwerken van transacties zorgt er ook voor dat slimme contracten parallel kunnen worden verwerkt. Zelfs zonder definitieve bevestiging door de blockchain kunnen Solana smart contracts cryptografisch beveiligde outputs leveren. Dit maakt Solana sneller als platform, aangezien capaciteitsknelpunten op de korte termijn niet langer hoeven te betekenen dat de verwerking van slimme contracten wordt vertraagd.

Feiten over Solana

  • Solana wordt een high-speed blockchain genoemd omdat het bloktijden van 400 ms bereikt en meer dan 50.000 transacties per seconde kan verwerken omdat het een eigen tijdstempelsysteem gebruikt: Proof of History (PoH)
  • Het kernteam achter Solana bestaat uit voormalige topmedewerkers van Qualcomm, Apple, Dropbox, Intel, Microsoft, etc.
  • In 2019 ontving Solana meer dan $ 25 miljoen aan sterke investeringen van grote investeerders, waaronder Multicoin Capital, Foundation Capital, Distributed Global, Blocktower Capital, NGC Capital en Rockaway Ventures.
  • De Solana koers euro zal de komende jaren naar verwachting gaan stijgen.
Wat is Solana?
Schuiven naar boven