Waar cultuur water ontmoet – op pad in Friesland

Friesland

“Waar op aarde zijn de steden kleiner dan de dorpen? Nou ja, in Friesland natuurlijk.” De zin die de Friese marketingorganisatie gebruikt om haar elf steden te omschrijven, suggereert dat we op onze rondreis minder te maken hebben met de flair van de grote stad en meer met charme en idylle.

Een halve Elfstedentocht staat op het programma. Met Harlingen, Sneek, Bolsward, Stavoren, Workum en Hindeloopen bezoeken we zes van de elf steden. En zes putten. Want bij de elf steden horen ook de 11 fonteinen. Een spannend kunstproject dat we niet willen missen.

Zodra u de provinciegrens oversteekt, is het duidelijk: water speelt een belangrijke rol in Friesland. Een heel belangrijke. Als meer dan 40% van de provincie uit water bestaat, is dat geen wonder. We komen uit Zuid-Holland en rijden via de Afsluitdijk naar Friesland. Met de Waddenzee aan de linkerkant en het IJsselmeer aan de rechterkant is dit feit duidelijk.

Tijdens een korte stop in het nieuw gebouwde Afsluitdijk Waddencentrum krijgen we wat achtergrondinformatie. Ik vind de foto’s en documenten over de aanleg van de Afsluitdijk altijd fascinerend. Het is moeilijk voor te stellen hoeveel moeite en handwerk minder dan 100 jaar geleden is gestoken in de bouw van deze 30 km lange dijk midden in de zee.

Ontdekkingen in Sneek

Voor ons is het op naar Sneek. Niet ons eerste verblijf in deze stad, jaren geleden waren we hier met de e-bike en even later stopten we daar op onze woonboottocht. Vandaag hebben we afgesproken met Ko Smorenburg, die ons niet alleen iets kan vertellen over de geschiedenis van Sneek, maar ons ook het een of ander bijzonderheid laat zien.

Het is nu Sneekweek. Eigenlijk een watersportevenement op het nabijgelegen Sneekermeer, maar in deze tijd is Sneek een festivalterrein met tal van muziekpodia en een kermis. Het is ’s ochtends nog rustig, maar talloze verlaten biertaps suggereren een boozy party gisteravond.

We zijn minder geïnteresseerd in de festiviteiten en meer in historische gebouwen en gevels. Dankzij de ligging aan een doorvoerroute had de stad zich al in de 15e eeuw ontwikkeld tot een belangrijke handelsstad. Veel gebouwen uit deze periode zijn niet bewaard gebleven, met als bekendste uitzondering de Waterpoort, oorspronkelijk uit 1492. Tegenwoordig is de stadspoort het symbool van de stad.

Schitterende huizen van rijke handelaren en kooplieden, gebouwd in de 18e en 19e eeuw, zijn nog volop aanwezig in Sneek. En dankzij Ko ontdekken we ook de allereerste C&A. Halverwege de 19e eeuw kwamen de broers Clemens en August Brenninkmeijer vanuit Westfalen naar Sneek en openden daar na jaren in de lakenhandel hun eerste confectiekledingwinkel. De gevel is nog steeds historisch, maar helaas lijkt de winkel zelf op elke andere C&A.

Op weg naar de jachthaven, waar we willen lunchen, hebben we nog de mogelijkheid om een ​​kijkje te nemen in de Sint-Martinuskerk. Hoewel gebouwd door Pierre Cuypers, vind ik het van de buitenkant nogal bescheiden. Maar wat een contrast wacht ons van binnen. Hoge zuilen versierd met geschilderde bakstenen in gedurfde kleuren en prachtige glas-in-loodramen met afbeeldingen van verschillende heiligen. Als je ooit de kans krijgt, moet je het zeker eens bekijken.

Straatvoedsel en de eerste fontein

Maar nu op naar BUUR, een café en streetfoodbar direct aan het water. Ik hou van de inrichting en het uitzicht op de display aan de balie geeft een idee van iets lekkers. Er is fingerfood, bowls en ook tarte flambée. We kiezen voor hamburgers en hotdogs. Zowel met regionale ingrediënten als met een licht exotisch tintje. Lekker! Natuurlijk keren we Sneek niet de rug toe zonder nog een keer naar de fontein te kijken. Met een gouden hoorn des overvloeds staat een man op een draaiende bol. Afhankelijk van de draairichting stroomt het water, dat voorspoed symboliseert, min of meer uit de hoorn. De Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol, die deze fontein ontwierp voor het project 11Fountain, wilde de bewogen geschiedenis van de opkomst en ondergang van de stad Sneek door de eeuwen heen in beeld brengen. En ik denk dat hij het goed heeft gedaan. De fontein ligt net achter de Waterpoort en dus aan een van de vele vaarwegen die Sneek verbinden met de omgeving en de kust. Vroeger werden er goederen op vervoerd, maar tegenwoordig varen er vooral vrijetijdskapiteins rond.

Kameleondorp Terherne

In Terherne is een leuk atractiepark gebouwd rond de belevenissen uit de boekenserie de Kameleon.

Erg leuk voor kinderen die fan zijn van deze boekenserie. Via nappas.nl kun je, via hun kortingskaart, nog extra korting krijgen op de entree.

Waar cultuur water ontmoet – op pad in Friesland
Schuiven naar boven