Houten horloge – batterij vervangen

Heren horloge

Het vervangen van de houten horlogebatterij is meestal snel gedaan. En eigenlijk is deze taak ook voor leken geen probleem, maar als het een erg duur horloge is, kan het zinvol zijn om hiervoor naar een horlogemaker te gaan. Anders hoeven slechts een paar punten in acht te worden genomen, zodat iedereen de batterij daadwerkelijk kan vervangen, het exacte proces kan individueel verschillen, afhankelijk van het houten horloge en de horlogefabrikant.

De batterij vervangen – welk gereedschap is nodig?

Als er meerdere klokken in het huishouden zijn, moet een batterij vaker worden vervangen. Hier kan het de moeite waard zijn om een ​​speciale horlogereparatieset* aan te schaffen. Hiermee kan de bodem gemakkelijk worden geopend zonder deze te krassen. Omdat de set speciale kofferopeners en kofferopenermessen bevat. Het kan worden gekocht voor ongeveer 12 euro. Als alternatief kan de behuizing ook met een plat mes of een kleine schroevendraaier worden geopend.

Houten horloge – hoe de batterij te vervangen

Dit moet echter heel voorzichtig gebeuren om geen krassen te veroorzaken. Als het een zogenaamde drukvloer is, wordt het betreffende gereedschap in een inkeping gedrukt. De vloer kan nu worden opgetild en zal normaal gesproken vanzelf loskomen. Als er daarentegen een schroefrug is, wordt idealiter een kofferopener gebruikt. Deze is bevestigd aan twee inkepingen en met de klok mee gedraaid. Nadat de schroeven zijn losgedraaid, kan de horlogebasis worden verwijderd.

Wanneer de onderkant met succes is losgemaakt van het horloge, is de batterij meestal te zien. Dit kan heel eenvoudig worden verwijderd met een stevig houten stokje, een zogenaamde cakeprikker, een naald of een pipet. In het ideale geval wordt het op dezelfde manier op de tafel geplaatst als het eerder werd verwijderd. Zo wordt duidelijk hoe de nieuwe batterij gebruikt moet worden.

Het horloge sluiten

Voordat het horloge na een succesvolle batterijwissel weer wordt gesloten, moet de verzegeling worden gecontroleerd. Als hier schade aan is, wordt deze ook vervangen. In het geval van horloges met een drukrug, moet deze op de juiste manier worden teruggezet. Zodra dit is gebeurd, kan het gemakkelijk met een duim worden ingedrukt. Bij andere modellen worden de schroeven opnieuw ingebracht en de onderkant dichtgeschroefd. Bij waterbestendige horloges is het van groot belang dat ze goed en vooral goed gesloten zijn. Anders kan het gebeuren dat bij schade de garantie vervalt.

Houten horlogebatterij weggooien – waarom en waar is het beste?

Batterijen horen in principe niet in het huisvuil en zeker niet in de natuur. Omdat ze schadelijke zware metalen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. En als deze in de grond komen, kunnen ze niet worden afgebroken. Het gevolg is dat ze op een gegeven moment in de voedselketen terechtkomen en zo ook ons ​​mensen schaden. Batterijen dienen daarom altijd te worden ingeleverd bij zogenaamde inzamelpunten voor gevaarlijk afval of inzamelboxen voor apparaatbatterijen in supermarkten.

Houten horloge – batterij vervangen
Schuiven naar boven