Hoe duur mag een cadeau zijn?

Kado

Een (bijna) ongelofelijk verhaal: Een collega vertelde me onlangs dat zij en haar man vrienden van vakantie bij hen thuis hadden uitgenodigd. Deze kennissen wilden beleefd zijn en brachten een cadeautje mee. Heel oncreatief kwamen ze met een Amazon-tegoedbon. Het is niet bijzonder spectaculair. Maar (houd je goed vast) de waarde van de voucher was 200 EUR. Hé, misschien is dat gebruikelijk in de high society, maar voor gemiddelde verdieners is het geen geschenk, het is een ongemak. Mijn collega voelde hetzelfde toen ze me erover vertelde. Om een ​​geschenk vreugde te brengen, is het des te belangrijker om aandacht te besteden aan een passende waarde. Op deze manier vermijden we de ontvanger in verlegenheid te brengen. We hebben meestal een idee van hoe duur een geschenk zou moeten zijn.

Maar soms zijn er bepaalde gelegenheden, zoals een bruiloft of een mijlpaalverjaardag, die ons aan het denken zetten. Moet ik dan meer uitgeven voor een cadeau? Hoe duur moet het cadeau zijn? Wat moet ik doen als ik financieel krap zit? Of maakt het eigenlijk niet uit hoeveel we uitgeven? Het idee telt meer dan de prijs. In het volgende artikel wil ik u graag enkele suggesties voorleggen, soms ook volgens de etiquette. En ik vond een zeer interessante studie over de perceptie van cadeauprijzen.

Het hangt ervan af. En dit zijn de criteria die het verschil maken:

Speciale verjaardag

Dat zou bijvoorbeeld een ronde verjaardag zijn, of de 18e verjaardag. Bij deze gelegenheid zijn geschenken meestal iets duurder dan normaal. Als u de persoon in kwestie altijd een cadeau heeft gegeven, bijvoorbeeld ter waarde van € 30,-, dan is maximaal € 50 geschikt voor een mijlpaalverjaardag. Met alle geschenken die deze waarde overschrijden, geven de meeste mensen er de voorkeur aan ze samen te stellen.

Persoonlijke relatie

Hoe hechter de relatie met de ontvanger, hoe meer we uitgeven aan het verjaardagscadeau. Het kan dus voorkomen dat uw eigen kinderen voor hun verjaardag een cadeau van € 100 of meer krijgen. Maar hier speelt de cadeauaanvraag meer een rol dan het bedrag, want zo scoor je het beste. Zorg er dus voor dat je erachter komt wat de persoon altijd al heeft gewild.

Financiële omstandigheden

Niet alleen uw eigen financiële omstandigheden, maar ook die van de ontvanger spelen een grote rol. Voor degenen die het financieel minder goed hebben, kan een duur geschenk onhandig lijken en kunnen ze zich verplicht voelen om een ​​geschenk van gelijke waarde te kopen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Mocht je er financieel wat minder uit willen komen, dan is het aan te raden om meerdere kleine spulletjes (eventueel zelfs iets zelfgemaakts) weg te geven in een leuk doosje. Omdat meerdere kleinere geschenken eruitzien als één groot geschenk en u de waarde kunstmatig verhoogt.

Groot feest

Als de verjaardag op een bijzondere locatie of op een zeer uitbundige manier wordt gevierd, is het ook gebruikelijk om wat meer geld uit te geven aan het verjaardagscadeau. De situatie hier is vergelijkbaar met die van een mijlpaalverjaardag. Daarom kun je hier ongeveer 1/3 meer geld aan het geschenk besteden.

Hoeveel geven anderen uit?

Het blijkt dat er wordt uitgegeven:

  • Algemeen geschenk: €20 – €30
  • Huwelijkscadeau: €50 per genodigde
  • Kinderverjaardagsfeestje: €10 – €20
  • Uitvaartdienst: €20 – €50 (hier koop je geen cadeau, maar zet je geld op een uitvaartkaart. Het bedrag hangt af van hoe goed je de persoon kende)
  • Doop/Communie/etc.: €50
  • Geboorte: €20 – €100 (afhankelijk van relatie)
  • Ziekbezoek: €20 • Collega’s/buren: €10 – €20 (als je meedoet, betalen de meeste mensen tussen €2 – €5)

Iets lekkers of een bloemetje?

Ook dat g´hangt van de prijs die je wilt betalen, maar ook vand e gewoonte af. Een bloemetje is een kleinigheidje, maar in sommige landen vanwege de rpijs een groot cadeau.

Dat is ook bij iets lekkers van toepassing. Hoewel het in Nederland steeds vaker juist iets lekkers mag zijn, bijvoorbeeld de cakes en donuts van cakecadau.nl (om maar een voorbeeldje te geven.

Hoe duur mag een cadeau zijn?
Schuiven naar boven