Corsica – De mooiste bestemmingen in de Balagne en omgeving

Ajaccio

Ik sta er altijd weer versteld van wat voor droomeilanden er in Europa zijn. Corsica is er daar één van. De turkooisblauwe zee, het witte zandstrand en de afgelegen baaien inspireren zwemmers, ruige kustlijnen en bergliefhebbers met steile bergen. En ik? Precies deze combinatie van beide! Omdat ik tijdens een reis gemakkelijk hoge bergen kan opklauteren en tegelijkertijd de mooiste stranden kan verkennen.

En het ideale startpunt daarvoor is de Balagne. Want juist in deze heuvelachtige en vruchtbare streek tussen de kustplaatsen Calvi en Ile-Rousse, die vaak de “Tuin van Corsica” wordt genoemd, ontmoeten bergen en strandparadijzen elkaar. In dit artikel leest u over de mooiste bezienswaardigheden in Corsica.

De Agriates-woestijn

Het eenzame stuk kust tussen de Plage d’Ostriconi en de kustplaats Saint-Florent staat bekend als de “Agriatiaanse woestijn”. Maar de naam is bedrieglijk. Want de rotswoestijn langs de 40 kilometer lange kust kleurt groen en bloeit in de lente in de mooiste kleuren. De hele regio kan alleen te voet, met de fiets of in een terreinwagen worden verkend – misschien maakt deze eenzaamheid en afzondering het zo aantrekkelijk. Ook in de zomer vind je hier geen hordes toeristen.

De beste indruk van het woeste landschap krijgt u tijdens een wandeling, bijvoorbeeld naar de Punta Liatoggiu, een 280 meter hoog uitkijkpunt boven de Plage d’Ostriconi. Het begint bij het restaurant “Le Jardin” aan de N1197 en leidt langs de kust van Sentier langs de witte zandstranden van Vana en Ostriconi tot aan de ruige bergrug, vanwaar er een fantastisch uitzicht is op de woestijn en de eenzame kust. Een alternatief voor strandliefhebbers: rondvaartboten bieden ook sloepenshuttles van Saint-Florent naar de droomstranden van Plage de Lotu en Saleccia. Maar alleen al het Plage d’Ostriconi met zijn brede duinen is een reis waard!

Calvi

De citadelstad Calvi is de vierde grootste stad van Corsica en voor mij de mooiste van de Balagne. Met zijn jachthaven en pittoreske oude stad straalt Calvi gewoon de flair van een Italiaanse havenstad uit. Het beste uitzicht over de stad en de haven heb je vanaf de citadel. Hier kun je uren rondstruinen, nieuwe steegjes en uitzichten in de bovenstad ontdekken en de wind in je gezicht laten waaien. In de baai van Calvi ligt een vijf kilometer lang, vlak zandstrand, maar de platte rotsen onder de citadel nodigen uit tot (zon)baden.

Het kunstenaarsdorp Pigna

Waarschijnlijk het mooiste dorp van de Balagne is het middeleeuwse kunstenaarsdorp Pigna. De kenmerken van het dorp zijn de blauwe luiken en de vele kleine kunst- en ambachtswinkels. Pigna is autovrij, maar er is een grote betaalde parkeerplaats voor de ingang van het dorp, waar u gemakkelijk uw huurauto kunt parkeren en de smalle straatjes te voet kunt verkennen. Het dorp is echter het mooist bij zonsondergang. Dan strijk je het beste neer met een glaasje wijn en een kaasplankje in het kleine barretje A Moresca, dat aan de rand van het dorp ligt met een perfect uitzicht over de kust. Hetzelfde uitzicht heb je vanuit het naastgelegen restaurant A Casarella, dat ook een echte aanrader zou zijn.

Lumio en het verlaten dorp Occi

Een ander ansichtkaartdorp boven de kust is Lumio. Vooral vanuit de hoger gelegen straten heb je een geweldig uitzicht op de dorpskerk en de hele kust. Verder is er in het dorp niet veel te zien, de molens malen hier alleen langzamer.

Maar dat is geen reden om het dorp snel de rug toe te keren. Aan de ene kant is een korte wandeling naar het verlaten dorp Occi de moeite waard. Hier kun je heerlijk slenteren door de oude ruïnes met fantastische uitzichten. Aan de andere kant vinden strandliefhebbers het Plage de l’Arinella onder Lumio, een prachtige verborgen baai met rotsen en een fijn zandstrand.

Het bergdorp Speloncato

Je merkt misschien dat ik gefascineerd ben door de Corsicaanse bergdorpjes. Voor wie er net als ik geen genoeg van kan krijgen, heb ik nog een derde tip in petto: Speloncato. Op een hoogte van 553 meter klampt het dorp zich vast aan de hellingen van Monte Tolo. Het centrum van het dorp is de Place de la Liberation, van waaruit de kleine straatjes zich in alle richtingen vertakken. Welnu, wie zal de onopvallende roze deur vinden in de wirwar van smalle straatcanions? Boven het stadscentrum is er een prachtig uitkijkpunt met stenige rotsen en een panoramische kaart van het gebied.

Het Île de la Pietra in Ile-Rousse

Ik moet toegeven: in tegenstelling tot Calvi kon Ile-Rousse me niet echt boeien. Met één uitzondering: het offshore-schiereiland Île de la Pietra met zijn spectaculaire rotsen en de kleine vuurtoren is een prachtige plek – vooral bij zonsondergang. Een klein toeristentreintje rijdt van het stadscentrum naar het eiland of u kunt uw huurauto parkeren op de kleine parkeerplaats direct achter de haven. Het is het beste om een ​​koel drankje mee te nemen en te genieten van het uitzicht op zee vanaf een van de vele bankjes in het park.

De badplaats Algajola

Algajola ligt precies tussen Ile-Rousse en Calvi. De kleine badplaats met de mooie citadel en een prachtig zandstrand was ook ons ​​startpunt voor onze week op Corsica. We verbleven in de Maristella, een van de exclusieve “hotelschatten” van Berge & Meer, die – gelegen in een prachtige tuin – met zijn all-inclusive concept de beste basis vormt voor een goedkoop verblijf in het verder vrij dure Corsica. Vanuit Agajola is het hele noordwesten van het eiland snel te bereiken en de plek zelf is werkelijk prachtig. Je zult trouwens nergens op Corsica enorme bedkastelen vinden – voor mij een enorm voordeel van het eiland!

Corsica – De mooiste bestemmingen in de Balagne en omgeving
Schuiven naar boven